Fotograferen op het Eiland Tholen

Loading

Fotograferen op het Eiland Tholen.

Het eiland Tholen is een deel van de provincie Zeeland en wordt omgeven door de volgende wateren:

De Krabbenkreek tussen de eilanden Tholen en Sint Philipsland.

Het Mastgat en het Keeten tussen de eilanden Tholen en Schouwen-Duiveland.

Oosterschelde
Zonsondergang Oosterschelde

Het Schelde-Rijnkanaal en het Zoommeer, op de grens van Zeeland en Noord-Brabant.

Op het prachtige en rustieke eiland Tholen is het landschap iedere dag weer anders. Ik probeer er regelmatig op uit te trekken met mijn camera en statief. Je vindt op Tholen uitgestrekte polders, kleine dorpen zoals (eigenlijk de stad) Tholen, Stavenisse, Sint Philipsland, Sint Annaland, Sint Maartensdijk en Poortvliet, slingerende fotogenieke dijken met mooie rijen bomen. Rondom het eiland ligt de Oosterschelde en als de schorren en slikken bij eb droogvallen vind je er oesters, mosselen, schelpdieren en vele vogelsoorten. De zonsondergangen kunnen er spectaculair zijn.

Lepelaar Oosterschelde
Lepelaar foerageert aan de Krabbenkreek.

Omdat het eiland Tholen omgeven is door water komt hier een grote verscheidenheid aan vogels voor. De landerijen en landbouw maken het landschap en de stukjes bos tot een uniek stukje Zeeland. Ook langs het open water waar eb en vloed het levensritme van veel diersoorten bepalen is zeer de moeite waard om te fotograferen.

Op Tholen zijn veel kustvogels zoals kluut, scholekster, visdief, wulp, tureluur, bonte strandloper en bontbekplevier. Ook kunt u hier rotgans, brandgans, grauwe gans, kol- en rietgans zien. Roofvogels zijn onder meer torenvalk, buizerd, slechtvalk en kiekendief.

Zonsondergang.
Zonsondergang op het Eiland Tholen

Er komen ook verschillende soorten zoogdieren voor. Met wat geluk kan je tijdens je tocht plotseling oog in oog komen te staan met een ree. Het kleinste hertje van Nederland is een schuw dier dat zich overdag meestal in het struikgewas verborgen houdt. Maar ook vossen en marterachtigen, zoals de wezel, hermelijn en bunzings zijn op het eiland Tholen te vinden.

Op de landerijen kun je de hazen, konijnen en fazanten met regelmaat zien.

Zeldzame planten zoals rietorchis, moeraswesp, zeekraal en zilte schijnspurrie.

Geelhartje, duizendguldenkruid, wilde marjolein, zee weegbree, kweldergras, lamsoor, Engels slijkgras en zeeaster zijn op Tholen te vinden.

Wulp Oosterschelde
Wulp foerageert aan de Krabbenkreek

Fotograferen op het Eiland Tholen is zeker een aanrader en je zal er zeker terug keren om de omgeving verder te gaan ontdekken.